Hírblokk

2012.05.24. 09:43

 Végre ők is, a közösségi média haszna, távolsági rekord, telt ház, 25 perc.

 

Clipboard01.jpg

 

 

- Ma reggel elkezdődött az idei Alpari World Match Racing Tour is! A németországi Lagenargen-ben kilenckor indulnak a selejtezők, élő közvetítés szombattól hétfőig, 14 és 16 óra között. A felsorakozott kormányosok (és csapataik):

Jan Eike Andresen (GER) - MRV Match Race Team
Joachim Aschenbrenner (DEN) - Team Trifork
Simone Ferrarese (ITA) - Ferrarese Racing Team
Peter Gilmour (AUS) - YANMAR Racing
Björn Hansen (SWE) - Mekonomen Sailing
Karol Jablonski (POL) - Jablonski Sailing Team
Laurie Jury (NZL) - Kiwi Match
Staffan Lindberg (FIN) - Alandia Sailing Team
Eric Monnin (SUI) - Team Oklays-Corum
Pierre-Antoine Morvan (FRA) - Vannes Agglo Sailing Team
Phil Robertson (NZL) - WAKA Racing
Keith Swinton (AUS) - Black Swan Racing

 - vegyünk egy átlagos vitorlás klubot az USA New York államában, Buffalo-ban, amelyik két éve már az agónia állapotában leledzett, de aztán gondolt egy merészet, és elkezdett árakat csökkenteni - ahogy mondjuk, csökkenteni! Két órás charter utakat hirdettek meg sporthajóikkal, amihez a LivingSocial és Groupon oldalakat használták eszközül. Abban reménykedtek, hogy ha sikerül elég sok embert belebolondítani a vitorlázásba, azok majd hozzájuk fordulnak tanfolyamokon való részvétel és további, bérelt hajókon való időtöltés igényével. Mondhatjuk, hogy a dolog bejött: a korábbi 5-6 előfoglalás (szezononként) 2010-11-re felugrott 600-ra. A diszkont elérte a 64%-ot is, de nem roppantak bele, mert az oktatók - akár teljes-, akár részmunkaidősek - lemondtak bérük egy részéről a hosszú távú cél érdekében. Ha ez nem elég bizonyíték, akkor sorolunk még: volt négy instruktor, akik rendelkeztek a Parti Őrség-től szerzett minősítéssel. Melléjük további tizet(!) kellett felvenni, hogy legyen elég ember az új hallgatókra. Mostanra már Kanadából is jönnek az ügyfelek, mivel az internetnek köszönhetően csökkentek a hirdteési költségek is. Ahogy Bill Zimmerman, az igazgató mondja: aki Toronto déli részén lakik, annak egyszerűbb ide eljutnia, mint áthajtani a városon.

 

Alt_Bill Zimmerman and the clients he found through Social Media1.jpg

 - hogy 78,9 tengeri mérföld nem egy nagy valami? Node, ha csavarunk rajta egyet, és azt mondjuk,  hogy mindezt egy 12 lábas (3.75 méter), közvetlen emberi iráyítástól mentes robothajóval kéne túlszárnyalni? Merthogy ebben a műfajban épp ennyi a jelenlegi csúcs. Az ASV Roboat eddigi eléte sem mentes a sikerektől, 2008 óta mindig nyeri a világbajnokságot. Alapja egy Laerling típusú, eredetileg oktatóhajónak épített tőkesúlyos darab, alján 60 kilogramm tőkesúllyal. Tele van akkumulátorokkal és napelemekkel (285 Watt összeteljesítmény), akad benne egy metanolos tartalék akkumulátor (65 Watt) és egy három lábon (WLAN, UMTS/GPRS, Iridium) álló kommunikációs rendszer, amely a navigáció mellett a nyomon követést is segíti. Elég beütni a cél koordinátáit, a hajó onnantól mindent maga intéz: a fedélzeti számítógép elemzi az adatokat (GPS, kompasz, szélmérő), ami alapján irányítja a vitorlák és a kormány beállítását.

 

ASVRoboat_01.jpg

 

A terv nagyratörő, a projekt munkatársai szeretnék, ha szemük fénye 150 tengeri mérföldet hagyna maga mögött a Balti-tengeren. Várható indulás július 9-én.

 - törheti magát az ember hiába, ha nem mindenki partner a cél elérése érdekében (bár szerencsére a projekt nem akadt el). A Grenada Chocolate Company által bérelt Tres Hombres vitorlás (tulajdonos a Sustainable Transport Company) semmiféle motorral nincs felszerelve. Igen, kitaláltátok, a fenntartható (értsd: környezetbarát) szállítási módot próbálja népszerűsíteni és terjeszteni.

 

sust_transp_01.JPG

Csakhogy ebben áll a gyengéje is, ha nincs szél, nincs haladás. Megtervezték ők szépen, hogy a karibi térségből indulva május 18-20. között érnek Portsmouth-ba, ám az időjárás közbeszólt, és késtek pár napot. A kikötő személyzete pedig, úgy tűnik, nem a türelmesek fajtájából származik, mert szépen kiadták másnak a megígért helyet. Konkrétan nekik:

 

sust_transp_02.JPG

És nem segített még az sem, hogy a szállítmány tételei csokoládé, rum, kávé, bor és kakaóbab voltak. Hát micsoda egy világot élünk???

 - Az ESPN csatorna munkatársainak köszönhetően elkészült az idei St. Marteen Heineken Regatta összefoglaló filmje. Nem nagyon van róla mit mondani, nézzétek meg!

 

(forrás: Sail-World)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr464543076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása