Már megint ezek az artisztikus áthallások és már megint Laser és már megint megint Ausztrália! ... Igaz, ezúttal egy versenyző életkora akár hároméval is egyező a kvalifikációs VB-ről, amit anno nyomon követtünk. És olyan mozgékony hajóosztályban, mint a Laser, ez nagy szó. Egy szó mint száz: a tegnap lefutott 3 futammal megvolt az összesen 12, így a 2 ejtő, és világbajnokokat hirdettek.

Már az is nagy szó, hogy 19 nemzet 233 vitorlázója indult a Brisbane-ben március 9. és 17. között megrendezett versenyen. Igaz, ezúttal a Csendes-óceáni régió versenyzői alkották a flotta nagyobb részét.

Laserben 35 éves kor fölött indulhat egy versenyző Masters versenyen - idehaza a Masters korú versenyzők alacsony létszáma miatt egy csoportban, (persze sokszor már ez is több, mint a nem Masters korú indulók száma:-). Nagyobb nemzetközi versenyeken pedig több, 45 éves korig Apprentice, 55 éves korig Masters, 65 éves korig Grand Masters, 65 felett pedig Great Grand Masters korcsoportban. Jellemzően Standard és Radial riggel versenyeznek (természetesen külön értékelésben), most azonban 4.7-es riggel is indult 12 versenyző.

Standardben a "legifjabb" Apprentice csoportban egyértelmű volt a helyzet: a chilei Mathias Del Solar (aki egyébként indul Londonban élete harmadik Olimpiáján) 12 futamgyőzelemmel nyert. A futamok után sietett is a partra pakolni: elég feszes az edzés- és versenyprogramja, két hét múlva Hyeres-ben is ott lesz. Mögötte két ausztrál versenyző állhatott fel a dobogóra azonos pontszámmal: a 2. Tony Baisden lett, míg a 3. Brett Morris. Ugyanebben a riggben a Mastersek (46-55) között majdnem ugyanolyan egységes szerepléssel (11 futamgyőzelem mellett egy 9. hely) nyert az ausztrál Brett Beyer (a norvég, a szingapúri és a koreai olimpiai válogatott edzője) honfitársai, Bradley Taylor és Sean Atherton-Feeney előtt. A Grand Masterseknél (56-65) pedig a Finnes világból is ismert, korábban már kétszeres Laser Masters világbajnok német Wolfgang Gerz nyert az amerikai Tracy Usher és a dominikai Andre Martinie előtt.

Radialban az Apprentice-ek között meggyőző fölénnyel nyert a két előző Világkupa versenyen is diadalmaskodó új-zélandi Scott Leith. Mögött e a dobogón ismét két ausztrál versenyző állt: Richard Bott és Danny Fuller. A Mastersek között is új-zélandi nyert Mark Orams személyében, szintén két ausztrál, Greg Adams és Mark Kennedy előtt. Hogy a sormintát ne rontsák el, Grand Mastersben is kiwi versenyző állhatott a dobogó legfölső fokára: Michael Keeton. A második az ausztrál Adam French, a harmadik az új-zélandi Pete Thomas lett. a Great Grand Mastersek (66+) mezőnyében második VB-címét besöpörve az ausztrál Kerry Waraker nyert a brit Keith Wilkinst és az amerikai Peter Seidenberget megelőzve.

A legkisebb rigg, a 4.7-es mezőnyében női győzelem született: az ausztrál Claire Heenan szoros versenyben legyőzte honfitársait, Peter Charltont és George Meikle-t.

Összességében a verseny rendezője remek hangulatú regattáról számolt be. Ebben - a képek alapján - nem is kételkedünk.

(Forrás: a VB hivatalos oldala és a hivatalos média oldal)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr994323275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása