Perth 2011 - Hazabeszélés

2011.12.04. 19:56

 A tegnap felsorolt magyar versenyzők listáját olvasva biztosan akadnak ismerős nevek még azoknak is, akik magukat a versenyzőket nem ismerik.

 

 

 

 

 

 Az RS:X-ben induló Gádorfalvi Áron jelenleg 44. az osztály ranglistáján, az idei EB-n 25. lett. VB-n először 1996-ban (!) indult, akkor még Mistrallal szörföztek, Olimpián is ott volt azóta mindig, legjobb eredményei 19. hely a 2002-es Mistral VB-n és ugyancsak 19. a pekingi Olimpián RS:X-ben. (Nem mellesleg 2000-ben Sydney-ben az Olimpián testvére is ott volt: Gádorfalvi Luca 25. lett a női szörfben, ami akkor még ugyancsak Mistral volt.) A nyári Weymouth-i Előolimpián 19. lett, tehát eséllyel indul a megszerezhető 28 kvóta egyikéért.

 A női RS:X-ben induló Detre Dia neve sem ismeretlen, és nem csak az egyetlen Olimpiai érmünket megszerző Detre-fivérek miatt. Dia először 2004-ben indult VB-n, akkor még Mistrallal. Jelenleg 29. a ranglistán, de tavaly volt már 16. is. Legjobb eredménye nagy versenyen egy 22. hely a pekingi Olimpián. Az Előolimpián ráaádsul 21. lett, így a megszerezhető 20 kvóta egyikét nyugodtan megszerezheti. Az ugyancsak női RS:X-ben induló Cholnoky Sára (Sasi) nem rendelkezik ekkora múlttal, komoly nemzetközi versenyeken 2009 óta indul, jelenleg 79. a ranglistán - de idén az EB-n 33., tavaly Medemblikben 18. helyen végzett, ami abszolút bíztató.

 A Laseres Berecz Zsombi nem szorul bemutatásra: évek óta a nemzetközi élvonalban hajózó versenyzőnk, aki ráadásul mindezt a talán legkompetitívebb hajóosztályban teszi. EB-n 2006-ban, VB-n 2008-ban indult először, Pekingben 29. volt, tavaly az EB-n 33., de például a Kieler Wochén 8. lett és a tavalyi előolimpián is pazarul vitorlázott: az ottani 13. helye a megszerezhető 35 kvóta tekintetében abszolút ígéretes. Jelenleg a ranglistán 44., de tavaly volt már 19. is. Az ugyancsak Laserben induló Bakóczy Robi idén már Zsombit is megcsípte például a füredi Európa-Kupa versenyén, amit megnyert előtte. Robi vitorlázott Optimistben, 420-asban 14 évesen, 470-esben két évvel később  lett magyar bajnok, évek óta Laserezik, Radialban nyert magyar bajnokságot, idén Standardben 2. lett, a Finn Junior VB-n pedig 6. A sokszínű versenyző  a Laser nemzetközi ranglistán jelenleg 201., tavaly volt már 200-on belül is. Fiatal, nagy küzdő, kis szélben is jól megy, mindenképpen érdemes figyelni rá.

 Robinál már csak a Laser Radialos hölgyek között induló, 19 éves Héjj Viki fiatalabb a magyar csapatban. A családban náluk sem ő az egyetlen versenyző: ikerfivére, Ádám Finnezik, huga, Eszti pedig Péch Fannival tavaly 420-asban, idén 470-esben nyert magyar bajnokságot, sokat szerepelnek nemzetközi versenyeken, nem csoda, hogy tavaly az Év Vitorlázóinak is választották őket a hölgyek között. Viki idén 6 éve vitorlázik, végig Laserezett, tavaly Radiálban ifjúsági magyar bajnok volt és az isztambuli Ifjúsági VB-n 39. lett, felnőttek között idén kezdett versenyezni, a ranglistán jelenleg a 169. helyen áll. Weymouthban nyáron neki sok volt a szél és a hullámzás, az ott megszerzett 48. helyével most nem szerezne kvótát. Ha azonban nem fúj le a dörgő, abszolút versenyképes, simán befér futamokon az első 10-be is - ami a 29 megszerezhető kvótát nézve bíztató is lehet. Ráadásul nyár óta a komolyabb időjárási viszonyokra is sokat gyúrt, bár a tengeri versenyzők között kifejezetten aprónak és törékenynek számít.

 A Finnben induló Pál Gaszton 2004 óta van jelen a nemzetközi versenyeken ebben a hajóosztályban. Jelenleg 40. a ranglistán, tavaly volt már 31. is, VB-n legjobb eredménye 46. 2009-ből - de például az idei Kieler Wochén ő is hasított és 18. helyen zárta a versenyt. Weymouthban neki sem ment túl jól a versenyzés, a nyári 26. helyével nem férne be a megszerezhető 18 Finnes kvótába. Rajta kívül érdemes a kisebb termetű Beliczay Marcit is figyelnünk. A jobbára Bőrtok néven ismert fiatal versenyző 2005 óta Finnezik nemzetközi színtéren, elszántságát pedig mi sem mutatja jobban annál, hogy ő volt az tavaly, aki Finnel teljesítette az idegőrlően szélhiányos Kékszalagot. A nemzetközi ranglistán alig marad el Gaszton mögött, jelenleg 43, VB-n 2009-ben 51., az idei EB-n 29., Kielben 25. lett. Indul még az ugyancsak fiatal Hirschler Ricsi, aki a ranglistán per pillanat a 96. helyen áll. Nemzetközi versenyeken 2009 óta szerepel Finnben, legjobb eredménye idén Kielben 33. hely.

Star hajóosztályban a Martin Viktor - Bezeréti Miklós egység képviseli hazánkat. Martin Viktor a ranglistán a 303., Bezeréti Miklós pedig Tenke Tibor mancsaftjaként a 42. helyen áll, de 2009-ben volt 24. is. A 11 megszerezhető kvótáért itt kemény küzdelem várható.

(Kép: hunsail.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr23443793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása