Hírblokk

2011.06.08. 18:10

"Új" arc, némi könnyítés.

 

A BPCE kereskedelmi és biztosítási konglomerátum tegnap bejelentette, hogy a Maxi Banque Populaire V szkippere a következő Jules Verne Trophy idejére bizony nem más, mint Loick Peyron. A hír komolyságát jelzi, hogy maga a támogató cég vezérigazgatója kürtölte világgá. A bevezetőben tett idézőjelek nem egészen véletlenek: Peyron, bár még csak 52 éves, már 42-szer átszelte az Atlanti-óceánt (ebből 15-ször egyedül) és háromszor megkerülte a Földet. Pozíciójáról így nyilatkozott: a Banque Populaire belém vetette a bizalmát, ami óriási megtiszteltetés. A Jules Verne Trophy szintén nem kis teher. Nehezen teljesíthető feladat, de ha valamit, hát alkalmazkodni megtanultam az évek alatt. A csapat mind az emberanyagot, mind a technikai részt tekintve jól ellátott, nekem már csak meg kell tanulnom irányítani mindezt.

 

   

- Az a bizonyos könnyítés több elemből áll, kérdés, meglesz-e a haszna.

Telefonkonferenciát tartottak ugyanis a 34. AC-re készülő csapatok. A legnagyobb változást az jelenti, hogy az America's Cup World Series-t leválasztották az America's Cup-ról, így lehet akár csak az egyiken indulni, nincs feltétlenül kapcsolat a részvételek között. A versenyzés így kvázi kétszintűvé válik, de a lényeg, hogy kissé enyhül a pénzügyi nyomás a kisebb csapatokon. Törölték továbbá a Teljesítési garancia (Performance Bond), 1,5 millió USA dolláros összegét. Ennek első részlete április 30-ig volt esedékes, és biztosan tudható, hogy legalább egy csapat mulasztott. Így aztán csak két nevezési díj maradt: 100 000 USA dollár a sorozatra jelentkezők számára (határidő: 2011. augusztus 1.) és 200 000 pénz a Kupára - de azt csak jövő június 1-ig kell becsengetni.

Eredtileg a World Series amolyan bemelgítő esemény lett volna a Nagy Megmérettetés előtt, ám az Auckland vizein tartott próbavitorlázások után hamarosn kiderült, hogy az AC45-ös hajók többre hivatottak. Így aztán az AC72-eseket nem is fogják használni a sorozatban - legfeljebb a Kupa után. Ennek egyenes következménye (ami veszteségként is felfogható), hogy a kisebb katamaránokat nem adják tovább fiatal tehetségeknek, ahogy azt eredetileg tervezték - viszont ezzel nem kevés pénzt spórolnak meg a csapatoknak.

Június 10-ig még egy kötelezettség vár az eddig nevezettekre: biztosítékként le kell rakniuk egy fél AC45-ös hajó árát. Ha elmulasztják az ACWS bármelyik eseményét, 150 000 USA dollárt buknak. Megjegyzendő, hogy ezzel még mindig jobban járnak, mint az eredeti tervvel, ott ugyanis az a bizonyos 1,5 millió ment volna a levesbe.

 

(fotó: Benoit Stichelbaut)

(forrás: Sail-World)

 

Szolgálat közlemény: lehet minket követni a Twitteren, és csatlakozni hozzánk a Facebook-on. Gyertek, gyertek!

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr903439705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása