Ahogy az eposzi konvenciók megkövetelik: minden jó, ha a vége jó. A nyári mediterrán jachtszezon fináléjának egyik leglátványosabb akkordja mindenképpen ez a különleges, a Rolex regatták sorozatába tartozó verseny.

Saint-Tropez régi kikötője a Les Voiles de Saint-Tropez 2010 klasszikus versenyhajóival

Mitől különleges? Lehetne a környezet, Saint-Tropez régi kikötője, ami már önmagában sem gyenge, a verseny több mint negyedszázados története, a versenyre összegyűlt közel 300 jacht. Az igazi aduász mégiscsak az, hogy ezen a regattán elsősorban hagyományos, klasszikus vitorlásjachtok indulnak.

Les Voiles de Saint-Tropez - versenyben a hajók

A Hagyományos osztály ma kezdett versenyezni, ám "kénytelenek" osztozni a komoly "modern maxikkal", köztük a Judel Vrolijk 72-lábas Rán-nal (ami egyenesen a Maxi Yacht Rolex Kupáról érkezett Porto Cervo-ból, ahol történetesen éppen nyert), a Wally-osztályba tartozó 44-méteres csöppséggel, a Tripp-tervezésű Esense-szel, és a Tofinou-osztállyal, aminek legtöbb darabja alulméretes a maga 9,5 méteres hosszával, de a szép számú helyi flotta befogadásra került, és igyekszik birokra kelni a behemótokkal.

Magáért a Rolex Trófeáért azonban csak a Hagyományos osztály 16 méter feletti hajói indulhatnak: idén ötvenen teljesítették ezt a feltételt. A győztes hajó szkippere amúgy a cím mellé kap egy Rolex Submariner órát is. Passzolni fog a jachtokhoz.

Hallowe'en

Nézzük például egy új jelöltet! Idén indul a fent látható, 25 méteres cutter-vitorlázatú Hallowe’en, amit a híres skót tervező, William Fife III tervezett. Az ő rajzasztaláról számos akkori jachtcsoda került ki a XIX. és XX. század fordulóján és a XX. század első évtizedeiben. A Hallowe’en-t 1926-ban bocsátották vízre, a sikeres 15 méteres osztály (amelyhez a Tuiga és a Lady Ann is tartozott) cirkáló verziójaként. Eredeti riggjével a Hallowe’en akkor és most is komoly vitorlásnak számított és számít: fiatalon időrekorddal nyerte meg a Fastnet versenyét.

Rowdy

A versenyen 2006 óta adják át a Rolex Trófeát. Akkor a 25 méteres Marconi-vitorlázatú szkúner, a So Fong nyert, amit a Sparkman & Stephens tervezett és ami 1937-ben épült Hong Kongban. 2007-ben a szintén 25 méteres yawl, az 1951-es építésű Agneta nyert könnyen felismerhető mahagóni testével.

Rowdy - a 2008-as és 2009-es győztes tud-e idén triplázni?

Komoly esélyesként és kétszeres címvédőként (2008 és 2009) áll rajthoz a Herreshoff-tervezésű NY 40-es osztályú Rowdy. Az osztály onnan kapta nevét, hogy a tervet a New York Yacht Club rendelte meg, a hajók a vízvonalon 40 láb hosszúak. A valaha épült 14 hajóból a Rowdy az egyik fennmaradt példány.

Les Voiles de Saint-Tropez 2010 - árbocerdő

Izgalmas és - a tegnapi képeken láthatóan - kifejezetten látványos versenynek ígérkezik!

 

Bővebb infoért klikkide!

 

(Fotó: Rolex/Kurt Arrigo és Carlo Borlenghi)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr743439610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása