La Solitaire du Figaro 2010

2010.08.03. 15:38

Azt hiszem minden vitorlázónak van olyan álomversenye, amin igazán szívesen megmérettetné magát egyszer. Amióta öt évvel ezelőtt végignéztem Bretagne partjainál az indulását, azóta a La Solitaire du Figaro nálam ilyen. (Tavaly már morogtunk is egyet ehhez kapcsolódóan.) 1717 tengeri mérföld, négy szakasz, egységes hajók, hajónként egy-egy vitorlázó, hatalmas nevek, mi kell több?

          

La Solitaire du Figaro 2010 - rajt            

Az idén 41. alkalommal megrendezett verseny ezúttal Le Havre-ból indult július 27-én (ld. fenti kép). Az első szakasz 31-i teljesítése után a versenyzők most Gijónban készülnek a folytatásra. Holnap indulnak tovább Brestbe, ahonnan következik augusztus 9-e után Kinsale, majd augusztus 16-át követően irány a cél: Cherbourg/Octeville.

A hajók Bénéteau 2-esek, némileg átalakítva a versenyhez (a grószschott travellerjét hátravitték a test végéhez, dupla kormánylapot használnak, és extra megerősített a tőkesúly). A vitorlázat 36 nm-es grószból, 30 nm-es génuából és 85 nm-es spinakkerből áll, a hajó vízkiszorítása éppen 3 tonna fölötti.

A versenyzők között rengeteg bretont, franciát találunk, de akad brit, olasz és német vitorlázó is, beleértve hölgyeket is. Nagy neveket persze tonnaszám találunk: Yann Elies, Sébastien Josse, Armel Le Cleac'h, Erwan Tabarly neve még a kevésbé elkötelezett rajongóknak is ismerősen cseng.

A prológot Gildas Morvan (Cercle Vert) nyerte, míg az első szakasz Armel Le Cleac'h (Brit Air) győzelmét hozta Yann Elies (Generali-Europ Assistance) és Eric Peron (Skipper Macif 2009) előtt. A bizouthok (újoncok) között Yoann Richomme (DLBC) lett a szakaszgyőztes.

Forrás és bővebb info itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr753439582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása