A te hajód mennyire zöld?

2010.07.10. 17:13

Elüthetnénk a választ egy szimpla viccel, hogy nem zöld, hanem (és itt egy tetszőleges szín következik), de a kérdés korántsem annyira vicces. Tényleg, mennyire zöld a hajód?

Ugyan vitorlázóként kényelmesen hátradőlhetünk, hiszen lényegesen kevésbé szennyezzük a környezetet, mivel környezetbarát energiát, konkrétan szelet használunk hajónk meghajtásához (már ha van szél, és persze leszámítva azokat a tulkokat, akik fekete kúp nélkül fullgázzal motorral és persze vitorla nélkül csapatnak át mondjuk egy közel szélcsendes kishajós versenyen, mint tették ezt például egy kedves újfajta charterhajóval a legutóbbi Kékpántlikán).

Meg persze kisgyermekként is úgy szocializáltak bennünket kedves edzőink, hogy nehezen lebomló hulladékot soha, lehetőleg könnyebben lebomlót se nagyon dobáljunk a vízbe.

De azért csak-csak előfordul, hogy például nagyhajóval motort használunk kikötéshez, meg valahonnan az elektromos áramot is nyerjük, ugye, a hifihez/hűtőhöz/navigációs fényekhez, hogy a hajómosásról ne is beszéljünk.

A kérdés most azért különösen aktuális, mert a University of Connecticut kutatói új projektbe fogtak, aminek eredményeként igyekeznek olyan alternatív energiatermelő technológiákkal előállni, amelyek alacsony költség mellett, tisztán képesek megújuló áramot biztosítani hajók számára. Ehhez persze kutatást is végeznek, amit bármelyik hajótulaj akár alapszintű angoltudással is megválaszolhat. A tanulságokat megosztják hajómérnökökkel, egyetemekkel, gyártókkal, hogy tényleg a hajósokat (is) segítő megoldások szülessenek.

Egyszóval, ha van 5 perced, kérlek, te is töltsd ki ezt az online kérdőívet!

Köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr773439572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása