Celeb a decken

2010.06.15. 10:01

Mai hír: a 42. Kékszalag jövő keddi sajtótájékoztatóján "a szakma legnagyobbjai mellett részt vesznek a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíjon induló hírességek is: Csiszár Jenő, Demcsák Zsuzsa, Dzsudzsák Balázs, Sebestyén Júlia, Ádok Zoltán, Vásáry André, Dobó Ági, Babinyek Timi, Kaló Jennifer, Vágó Piros, Vujity Tvrtko, Fábry Sándor, Hajas László, Keleti Andrea, Turán Frigyes, Rippel fivérek, az Irigy Hónaljmirigy."

 

Salma Hayek, PUMA il mostro, VOR 2009, Boston

    

Jópár névről azt sem tudom kicsoda, (és azon, hogy néhány éve a listán szereplő Csiszár Jenő is azt mondta egy tévéinterjúban, hogy celeb az, akit a Wiener neudorfi cukorgyár portása is felismer, ilyen azonban Magyarországon nincs). "Celebet" reklámba ismereteim szerint csak akkor érdemes tenni, ha valamilyen módon van nyilvánvaló releváns kapcsolat a "híresség" és a hirdetett márka között (és ilyenről én a vitorlázás és a fent nevezettek zöme kapcsán nem tudok - de homályosítson fel valaki, hogy alanyi jogon ezek a honpolgárok milyen hajóosztályban versenyeztek kékkönyvvel valaha is). Felfogom, hogy a túléléshez és esetleg a továbblépéshez szeretett sportunknak kell a nézettség, a népszerűség - de mindenáron?

Hogy legalább az illusztráció (és ezáltal önző módon a cikk) kellően vonzó legyen, vegyünk egy nemzetközi hasonlatot: bár a kormány egész jól áll  a kezében, szerintem az is kissé falsul nézett ki, amikor tavaly ilyenkor a Volvo Ocean Race hetedik szakaszának a kezdetén  Bostonban az egyébként kellően dekoratív és ismert ténylegceleb Salma Hayek a PUMA il mostro nevű hajójának fedélzetén hajózott. (Egyébként ez legalább konzekvens, hiszen a hajót is ő keresztelte meg egy évvel korábban ugyanott).

Szóval a kérdés, kedves olvasó, hogy jót tesz-e ez a fajta celebesedés-bulvárosodás a Kékszalagnak és ezáltal a magyar vitorlázásnak.

Vélemény?

///

2010.06.22.: Visszalövés: a sajtótájékoztatónak aposztrofált ma délelőtti találkozó továbbra sem győzött meg a Kékszalag popularizációs törekvéseinek megfelelőségéről. De úgy látszik, ez csak engem zavar. Legyen másnak igaza, és profitáljon a magyar vitorlázás ebből a stratégiából! Uff.

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr913439563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Belo · http://www.sailing.hu 2010.06.23. 08:22:10

Engem is zavar. Sőt egyre jobban. Milyen marha jó, ha Punnyadt Béla főceleb körbehajózik a Balatonon! Neki. Ráadásul k.. sokba kerül.

Sancho · http://blog.sancho.hu/search/label/vitorl%C3%A1s 2010.06.23. 12:37:28

Lehet, hogy nívósabb, ismert hazai személyiség nem adta az arcát az eseményhez, ismerve a korábbi évek celeb-felhozatalát.

Ismeretlen_27295 2010.06.24. 16:56:16

Szerintem ez csak szervezés (és persze irányultság, stratégia) kérdése. Úgy tudom, anno fölmerült, hogy más sportágakbéli élsportolók kerüljenek fel hajókra - azt még értettem volna. (Szakmai zsargonnal: esetükben adott a magas ismertség, a magas kedveltség, a kivételesen alacsony elutasítás - hiszen Magyarországon az ismert arcok közül a sportolók a legkevésbé megosztó személyiségek). De addig, amíg a vitorlázás csak másodlagos tényező az "esemény", a "celebek" és persze a szponzorok és a ker.média "igényei" mellett, addig ez nem fog változni.
süti beállítások módosítása