A jól sikerült bemelegítés után az Emirates Team New Zealand nyerte a Louis Vuitton Trophy-t Auckland-ben. Lényegében megállíthatatlanok voltak.

 

 

Volt szerencsénk megtekinteni néhány futamot (sajnos nem élőben a helyszínen), és meggyőződhettünk róla, hogy a kiwi-k nagyon összeszedetten és magabiztosan vitorláztak. Csak egy példa az elődöntőből: a rajt előtt összeszedtek egy büntetést, de aztán már az első szakaszon élre álltak, és fokozatosan növelve előnyüket végigvitorlázták a pályát. 135 méterrel voltak az Azzurra előtt, számításaik szerint ennyi volt a minimum, ami alatt végre tudják hajtani a büntetésvállalást. A célbóját használták középpontnak, a genakker mintaszerű leszedése után kiderült, hogy elszámolták magukat: 134 méter előny is elég volt, így 1 méterrel az olaszok előtt tolták célba a hajó orrát.

A döntő eredetileg három nyert futamig tartott volna, ám a Rendezőség a bizonytalan szélviszonyok és a kevéssé biztató előrejelzések miatt egyszerűsített, elég volt kétszer nyerni. Az első futamban négyszer próbálták óvni a Mascalzone Latino Audi csapatát, de a Zsűri minden alkalommal zöld zászlóval jelzett vissza. Az első pályajelet a feketék érték el előbb, ám az olaszok kiválót hátszeleztek, és 12 másodperc hátrányukból 7 másodperc előny kovácsoltak. Lent külön kapu, az olaszok balra nyitottak, és ezzel bukták be a szakaszt, a szél ugyanis visszalengett jobbra. A második hátszelet már nem tudták úgy hozni, ahogy az elsőt, így 1:0.

A második futam simábban zajlott, az olaszok a bal oldalt favorizálták, és egy perccel a rajt előtt, amikor rájöttek, hogy esetleg nincs igazuk, már nem korrigáltak. A kreuz végén némileg visszalengett balra a szél, ennek köszönhetően beértek a Fekete sereg fenekébe, és végig támadták őket a hátszélben, de Dean Barker és csapata egyszerűen nem tudott hibázni. Innentől az új-zélandiak fokozatosan növelték előnyüket. 2:0.

 

Az egész csapat

 

Végeredmény:


1. Emirates Team New Zealand
2. Mascalzone Latino Audi
3. Azzurra
4. Artemis
5. All4One
6. TEAMORIGIN
7. ALEPH Sailing Team
8. Synergy Russian Sailing Team

Következő helyszín és időpont: La Maddalena, május 22 - június 6. Házigazda az itt második Mascalzone Latino (illetve klubjuk, a Club Nautico di Roma).

Volt, aki korábban kiesett a küzdelmekből, mégis vitorlázással töltötte az időt: elkészült a TeamOrigin új TP52-es hajója (Salthouse Boatbuilders - Auckland), és a srácok gyorsan el is kezdtek edzeni vele.

 

 

A hajó a lényeg, nem a hullám.

 

(fotók: 1: Chris Cameron; 2,3: Ian Roman)

(forrás: Sail-World)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr613439518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása