Ian Thompson ausztrál vitorlázó két dolgot szeretne egyszerre: a jelenlegi 68 nap, 8 óra és 30 perces rekordnál rövidebb idő alatt egyedül, segítség nélkül körbevitorlázni Ausztráliát, valamint felhívni a figyelmet a műanyag zacskók környezetünkre gyakorolt káros hatásaira. A kettő nem zárja ki egymást.

 

Megfekszi a gyomrát.

 

Április végére, május elejére tervezi az indulást, és minden esélye megvan rá, hogy az általa kitűzött 50 napon belül be is fejezze a kört. Útja Whitsunday-ből indul (a szabályok ma már lehetővé teszik, hogy a versenyzők a Nagy Korallzátonyon belül maradjanak), majd a Csütörtök-szigetet kerüli a York-foknál; és jönnek sorban: Melville-sziget Darwin előtt; Észak-nyugati-fok Kimberley-nél; Leeuwin-fok, Ausztrália dél-nyugati csücske; Dél-keleti-fok Tasmániánál; el Sydney előtt; Byron-fok, mint a legkeletibb pont; és végül haza.

       

AroundOZ.jpg      

 

A harcos.

 

Néhány szigorúbb tény az ellenségről:

- csak a 22 millió ausztrál évi 6 milliárd műanyag zacskót használ el, ebből 3,6 milliárd darab bevásárlószatyor;

- évente százezer tengeri élőlény pusztul el amiatt, hogy beleakad a különféle műanyagokba - és ez csak az a mennyiség, amit megtalálunk!

- egy műanyag szatyor többször is képes ölni, lebomlási ideje ugyanis olyan hosszú, hogy túléli az őt elfogyasztó állatot, így újra táplálékká tud válni;

- A Bangladest sújtó 1988-as és 1998-as árvizek romboló hatását fokozta, hogy a zacskók eltömítették a vízelvezető rendszereket. A kormány azóta betiltotta a műanyag szatyrok használatát;

- Írországban 15 penny környezetterhelési díjat raktak az ilyen termékekre, ezzel 90%-kal csökkentették használatukat - egy éven belül!

- ha minden ausztrál csak hetente eggyel kevesebb szatyrot "fogyasztana", az 253 millió darabos csökkenést jelentene egy év alatt.

 

(forrás: Sail-World)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr673439517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása