A Nemzetközi Vitorlás Szövetség éves Közgyűlésén nem csak protokolláris kötelezettségeknek tett eleget, hanem áttekintette többek között az aktuális Versenyszabályokat, és azokban változtatásokat eszközölt.

 

A 18.2(c) szabály azért módosul, mert a jelenleg érvényes szöveg értelmezéséből fakadóan veszélyes helyzetek alakultak ki. Az új szabály nem fogja megengedni, hogy egy hajó közvetlenül a bója előtt csapást váltson, ezzel jel-helyet szerezve olyan hajók előtt, akik tisztán előtte voltak, amikor elérték a zónát. Ugyanez módosul a B3.1(c)-ben a szörfökre vonatkozóan.

Az "Akadály" definíciója annyiban változik, hogy a jövőben egy versenyben lévő hajó nem akadály olyan hajók számára, amelyek kötelesek neki helyet vagy jel-helyet adni. Ezáltal egyszerűbbé válik olyan helyzetek megítélése, amelyekben a 18-as és 19-es szabályok érvényesek, más módon azonban nem befolyásolja az alapelveket.

A "Fél" meghatározásában pluszként jelentkezik az érintett hajó, ha a Versenyvezetőség jogorvoslatot kér, vagy a Zsűri jogorvoslatot állapít meg a számára. Ugyanígy, a Versenyvezetőség is "Fél"-lé válik, ha a kérést meghallgatják.

A párosversenyeket az újonnan létrejövő C2.12 tovább korlátozza, a szél felőli jelnél megakadályozva egy olyan taktikai elem alkalmazását, amellyel a párosversenyek résztvevői egyszerűen nem szimpatizálnak.

Az ISAF késve kapott észbe, a Versenyszabályok nyomdába küldése után gondolta csak újra Reklámszabályzatát, és az "A" kategóriára vonatkozó minden hivatkozást törölt. A "J", "K", és "L" Függelékekben a Reklámszabályzatra vonatkozó hivatkozásokat hamarosan megváltoztatják, hogy a rendszer ismét egységessé váljon.

Akit részleteiben érdekel a téma, az az ISAF honlapján tájékozódhat, ahol a fentieket ráadásul angolul is megtalálja.

Mindez 2010. január 1-én lép hatályba. Addig van idő szokni.

 

(forrás: ScuttleButt)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr353439443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása