Péntek hajnalban véget ért a harmincadik Middle Sea Race. Ez így önmagában csak egy tény, ám az utolsó beérkezők mindenképpen megérdemelnek némi külön figyelmet.

 

A két hajón négy ember versenyzett. Összesen. Négykezesen, ha úgy jobban tetszik. Egy olyan regattán álltak helyt, amelyet 23 komplett legénységgel vitorlázó hajó kénytelen volt feladni, köztük a harmadik kétfős egység is. A Cymba (Isidoro Santececca - 51 éves, Francesco Piva - 41 éves) és a Cambo 3 (Steven Clough - 63 és Michael Clough - 60) legénysége büszkén távozhat a helyszínről. Előbbiek már többször is végigcsinálták párban a távot, 2002-ben nyertek a kategóriában, hajójuk egy Sunfast 3200, az unokatestvér párosnak azonban nem volt semmi helyismerete, és a Hunter Mystery 35-ös, amivel hajóztak, sok mindenre alkalmas, ám ketten elvinni  kissé macerás.

Ha megnézzük az eredménylistát, a Cymba neve mellett a RAF betűkombinációt láthatjuk, ennek oka félúton keresendő, a sztori egyenesen a legénységtől érkezett: a Stromboli és Favignana között  elég kemény idő járta, és a negyedszél nem fekszik a hajónak. Sok gondunk volt a nagyvitorlával, sokszor három reffet kellett húznunk, néha nem is volt fent semmi. Próbáltuk megszerelni, de az adott körülmények között ez nehéz volt. Közben nem figyeltünk eléggé, az Eoli-szigetek és Szicília között haladtunk át, ami szabálytalan. Hibáztunk, így a befutót követően visszaléptünk a versenytől,  hogy ne óvjanak ki. Számunkra nem jelent különbséget, nincs bennünk keserűség, a távot teljesítettük.

A sors iróniája, hogy Clough-ék is majdnem elkövettek egy hasonló hibát, amikor némi szélárnyékot kerestek egy sziget oldalában, de a térképre nézve rájöttek, hogy arra nem mehetnek. Nekik sem volt azonban sima útjuk, szintén félút környékén az autopilot bemondta az unalmast, 22-én éjjel pedig elszállt az egyik kisebb árbocmerevítőjük. Innentől csak a célba érés lebegett a szemük előtt, átálltak kímélő üzemmódba, és igyekeztek 4 csomó alatt tartani a sebességüket, mert úgy vélték, ezzel megvédik az árbocot - mindezt 100 mérföldön keresztül! A Comino-csatornában felgyorsultak 5 csomóra, ekkor azonban már nem volt fent semmilyen vitorla, annyira fújt a szél.

Díjkiosztó ma este Valletta-ban.

 

(forrás: regattanews)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr923439416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása