Neville Crichton szupermaxija óriásit javított a Los Angeles - Honolulu távra kiírt verseny eddigi legjobb idején. Július 11-én, szombaton érkeztek meg, 5 nap, 14 óra és 36 perc vitorlázás után. A múltnak átadott rekordot 1 nap, 1 óra és 27 perccel "múlták alul". A 2225 tengeri mérföldes távon még a többtestű rekordhoz is közel voltak.

  Egyetlen problémájuk volt: az óceáni szemét. Hatszor kellett megállniuk (és leszedni a vitorlákat), hogy megszabaduljanak az éppen fennakadt hulladékon: halászháló, műanyagdarabok vagy tengeri növények, ami éppen jött. Mindez alkalmanként harminc percüket vitte el, ami összeadva 3 órát ad ki - körülbelül ennyivel maradtak el a többtestű időtől.

  Crichton így értékelt: "rajt után északra vitorláztunk a mezőnytől, úgy tűnt, hogy arrafelé állandóbb a szél. Aztán szép előnnyel jöttünk vissza eléjük, volt, hogy a hajó 25 csomós sebességgel haladt. 30 évet vártam, hogy visszajöjjek ide, és ismét vitorlázzak a TransPac-on. Nagyon élveztük az egész verseny minden pillanatát. Minden várakozásunkat felülmúlta, és megtisztelve érzem magam, hogy a győztesek listájára most felkerült az én nevem is. Ráadásul alaposan feladtuk a leckét az utánunk következőknek, hogy javítsanak az időnkön!"

 

Őszinte mosoly

  A fedélzeten komoly csapat segítette a tulajdonos-kormányos munkáját. Ben Ainslie többszörös Olimpiai Bajnok mellett például Stan Honey az Ericsson Racing Team-ből. Ő a taktikáért felelt, és mint látjuk, jó munkát végzett. 

  Az Alfa Romeo ezzel begyűjtötte 141-edik győzelmét, nyomatékosítva, hogy jelenleg ő a leggyorsabb Maxi a világon, és jó esélyekkel indul decemberben a Rolex Sydney-Hobart versenyen.

  "A Rolex Sydney-Hobart nagyon különbözik a TransPac-tól, de ez a győzelem szinte kötelez, hogy decemberben is az élen haladjunk. Természetesen van rajtunk kívül még legalább öt hajó, aki elsőként érhet Hobartba. Épp most teljesítettük annak a távnak a négyszeresét bármiféle probléma nélkül, alig várom azt a futamot. Szerintem a valaha volt legjobb versenynek nézünk elébe."

  A TransPac egyébként több, mint száz éves múltra tekint vissza, 1906-ben rendezték meg először, és azóta minden második évben állnak rajthoz a világ minden tájáról érkező versenyzők.

 

(forrás: Sail-World)

A bejegyzés trackback címe:

https://isail.blog.hu/api/trackback/id/tr253439341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása